Рецепти

 Великденски козунак с ядки

Необходими продукти:
500 г брашно
150 г захар
4 яйца
1 жълтък за намазване
100 мл прясно мляко
125 г краве масло
10 г мая
1 ванилия
2 г сол
1 лимон
бадеми, стафиди и орехи на вкус

Начин на приготвяне:
1. Маята се размива в 25 мл от затопленото прясно мляко заедно с 3–4 с. л. двойно пресято брашно и 1 с. л. захар, и съдът се поставя на топло при температура 30–35 градуса.
2. През това време се разбиват поотделно белтъците и жълтъците.

3. В голям съд се пресява двукратно брашното (така стават общо 4 пресявания), за да влезе въздух в него, оформя се кладенче, в което се прибавят разбитите жълтъци, останалото прясно мляко, настърганата от лимона кора, сокът от лимона, солта, стафидите, захарта, разбитите белтъци и шупналата смес с маята.
4. Замесва се меко тесто, като периодично се добавя леко затоплената, но не и гореща мазнина – най-добре чрез намазнени ръце. Месенето продължава, докато се появят мехурчета. След като се омеси, тестото се оставя да втасва 1–2 часа на топло място (30–35 градуса) в намазнена тава. Когато втасва, тестото увеличава обема си и структурата му става пореста.
5. Втасалото тесто се разпределя на части, които се намазват с мазнина и се разточват. Поръсва се с ядки.
6. Готовите части втасват допълнително около час. След това те могат да се сплетат на плитка или да се разпределят в съдове за печене.
 




                           Пиле по градинарски



Необходими продукти:

1 бр. пиле (кокошка, патица, пуйка) около 1 кг
6 с.л. олио
3 глави лук
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1 ч.ч. вино
3-4 бр. моркови
1 глава целина
250 г гъби
200-250 г грах
2-3 бр. картофи
5-6 бр. домати
магданоз

Начин на приготвяне:
Птицата се изчиства, измива и нарязва на късове. Месото се запържва в 3 с.л. олио и когато се зачерви, в същата мазнина се запържва ситно нарязаният лук, доматеното пюре, брашното и червеният пипер. Залива се с гореща вода и виното и се вари на умерен огън. Отделно в 3 с.л. олио се задушават морковите и целината, нарязани на дребни кубчета и се изсипват към яденето. Слагат се гъбите и картофите, нарязани на едро и грахът. Щом и те се полусварят, се добавят едро нарязаните домати. Преди да се поднесе яденето, се поръсва със ситно нарязания магданоз.